Składniki: ½ kg jarzębiny ¼ kg cukru ½ kg jabłek ½ kg gruszek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki brandy 1 op środka żelującego Sposób wykonania: Jarzębinę dokładnie oczyścić po czym wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć ją do garnka, podlać odrobiną wody. Zasypać je cukrem i dusić do miękkości…
Tag: jarzębina
Listy
Konfitury z jarzębiny z jabłkiem
by Kamil Wojciechowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jarzębiny 1 kg cukru 4 winne jabłka 2 łyżki soku z cytryny 25 ml brandy Sposób wykonania: Jarzębinę zalać gorąca wodą i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie jarzębinę odcedzić, zalać dwiema szklankami świeżej wody z dodatkiem cukru i smażyć na małym ogniu. W trakcie smażenia dodać obrane…
Listy
Napój z jarzębiny i jabłka
by Natalia • • 0 Comments
Składniki: 20 dag czerwonej jarzębiny 200 g jabłka 1 cytryna 80 g cukru woda mineralna Sposób wykonania: Jarzębinę, obrane jabłka, sok z cytryny oraz cukier zmiksować razem ze sobą. Przelać do szklanki i uzupełnić woda mineralną.
Listy
Jarzębinka
by Konrad Czubacki • • 0 Comments
Składniki: 1 l spirytusu 95% ¾ l jarzębiny ½ kg cukru ½ l wody Sposób wykonania: Jarzębinę przetrzeć przez sito po czym wstawić je do ciepłego pieca ,a by zwiędły, wówczas Taną się bardziej słodsze. Nadepnie przełożyć je do gęsiora i zalać spirytusem. Cukier zagotować razem z wodą i gdy powstanie syrop wlać do jarzębiny.…
Listy
Jarzębiak
by Konrad Czubacki • • 0 Comments
Składniki: 1 l spirytusu 95% ¾ l jarzębiny Sposób wykonania: Jarzębinę przetrzeć przez sito po czym wstawić je do ciepłego pieca ,a by zwiędły, wówczas Taną się bardziej słodsze. Nadepnie przełożyć je do gęsiora i zalać spirytusem. Odstawić na pół roku.