Składniki:
- ½ kg jarzębiny
- ¼ kg cukru
- ½ kg jabłek
- ½ kg gruszek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki brandy
- 1 op środka żelującego
Sposób wykonania:
Jarzębinę dokładnie oczyścić po czym wstawić do zamrażalnika na 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć ją do garnka, podlać odrobiną wody.
Zasypać je cukrem i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.
W między czasie obrać gruszki i jabłka, które pokroić na cząstki, skropić je sokiem z cytryny i dodać do jarzębiny.
Trzymać na ogniu ostanie 15 minut bez pokrywki.
Wówczas dodać środek zelujący, wymieszać i gotować 5 minut.
Następnie dodać brandy i przełożyć do słoików.
Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.