Składniki:
- 20 dag mięsa drobiowego
- 2 łyżki kaszy perłowej
- włoszczyzna
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki oregano
- 1 grzybek suszony
- 4 ziemniaki
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Do garnka wlać 2 litry wody, doprowadzić do wrzenia i włożyć mięso, ziele angielskie, listek laurowy.
Wrzucić jeszcze kaszę, grzybek i kostkę bulionową.
Trzymać na ogniu kilka minut po czym dodać oczyszczoną włoszczyznę.
Gotować około godziny i po tym czasie dodać jeszcze obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
Pozostawić jeszcze na ogniu około 20 minut.
Na sam koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i oregano.
Po ugotowaniu mięso oraz warzywa pokroić na mniejsze kawałki i ponownie wrzucić do zupy.