Składniki: 500 g żołądków z kurczaka 400 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Żołądki zalać wodą i gotować na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie je odcedzić i pokroić. Naste pnie pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w krążki i razem poddusić na rozgrzanym tłuszczu,. W…
Tag: gulasz
Drób
Gulasz z serc z pieczarkami
by Marcin Kołecki • • 0 Comments
Składniki: 1 kg serc z kurcząt 1 op. mrożonej marchewki z groszkiem ½ kg pieczarek 6 ząbków czosnku olej sól ostra papryka przecier pomidorowy bulion Sposób wykonania: Serca zalać bulionem i gotować do miękkości po czym je odcedzić i przekroić na połówki. Następnie posiekany czosnek przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać serca, pokrojone pieczarki oraz…
Karp
Gulasz z karpia, lina, sandacza lub okonia
by Danuta Konecka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dokładnie wyfiletowanej ryby 3 cebule 1 szklanka kwaśnej kremówki ½ szklanki oleju ½ szklanki przecieru pomidorowego 1 liść laurowy sól, pieprz, chili Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać rybę, smażyć kilka minut mieszając. W…
Inne mięsa
Gulasz z królika
by Ola Pieczka • • 0 Comments
Składniki:
- mięso z całego jednego królika
- 15 dkg boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- marchewka, por, pietruszka
- 5 dkg suszonych grzybów
- 2 kromki suchego razowego chleba
- łyżka mąki
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- litr bulionu
- 7 łyżek oleju
- sól, pieprz do smaku
Zalewa:
- 100 ml octu balsamicznego
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- kilka ziaren, jałowca, ziela angielskiego, liść laurowy
- marchewka
- po 3 łyżeczki soli i cukru