Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzybowe

Pomidory faszerowane grzybami

Składniki: 8 pomidorów tarty ser 40 dkg grzybów leśnych 1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem 4 łyżki masła mała cebula 1 jajka Sposób przyrządzenia: Grzyby i cebulki oczyścić, pokroić, podsmażyć na maśle ( 1 łyżeczka ), doprawić solą i pieprzem. Pomidory umyj, zetnij z wierzchu gruby plaster i wydrąż. Napełnij farszem, udekoruj zieleniną. Pomidory ułożyć w…

Kołduny litewskie z grzybami

Składniki: Ciasto: 30 dkg mąki 1 jajko woda Farsz: 20 dag grzybów 2 cebule 2 łyżki masła  2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Namoczone grzyby ugotować i drobno posiekać. Podsmażyć na 1 łyżce masła drobno posiekaną cebulę, wymieszać z grzybami, 2 jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, układać na nim gałki z mięsa wielkości…

Kurki w pikantnym cieście

Składniki: 50 dkg kurek 1 szklanka oleju 1 jajko ½ szklanka mąki 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru pieprz, sól, curry Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony obgotować przez kilka minut w osolonej wodzie, obsączyć, osuszyć. Z maki jaka i mleka przygotować ciasto, dodać cukier i przyprawy w takiej ilości aby ciasto było pikantne. W…

Podgrzybki po myśliwsku

Składniki: 1 kg podgrzybków lub borowików 10 dkg słoniny wędzonej lub boczku 3 cebule 2 łyżki oleju 5 jagód jałowca sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić w grube plastry. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki. W rondlu rozgrzać olej, dodać słoninę lub boczek, przyrumienić, dodać cebulę, zeszklić. Do…

Grzanki z grzybami i pomidorem

Składniki: 50 dkg grzybów leśnych 2 pomidory 1 mała cebula 1 ząbek czosnku tarty żółty ser natka pietruszki masło olej chleb tostowy lub bułka wecka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić w grube plastry. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać olej i masło, zeszklić…