Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzybowe

Podgrzybki zapiekane

Składniki: 50 dkg podgrzybków 1 szklanka śmietany 3 łyżki tartego żółtego sera 2 jajka natka pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić w grube plastry. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać olej i…

Grzyby w sosie własnym z orzechami

Składniki: 50 dkg grzybów leśnych 20 dkg orzechów włoskich 3 cebule 2 ząbki czosnku ½ szklani bulionu drobiowego olej koper, natka pietruszki i kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić pokroić w grube plastry. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Jądra orzechów włoskich obrać z pokrywającej je błony, drobno posiekać nożem. W rondlu rozgrzać olej,…

Grzyby po myśliwsku

Składniki: 1 kg grzybów 10 dkg słoniny 3 cebule 2 łyżki oleju 5 jagód jałowca ½ szklanki śliwek bez pestek posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, większe pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę słoninę, przyrumienić, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebule, zeszklić mieszając. Do tak przygotowanego tłuszczu dodać…

Grzyby zapiekane z kaszą gryczaną

Składniki: 50 dkg grzybów 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka śmietany 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 jajko sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kasze ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić. Grzyby obrać, pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę, dodać grzyby i dusić przez około 15  minut. Do rondla z grzybami…