Składniki:
- 50 dkg grzybów
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kasze ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić. Grzyby obrać, pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę, dodać grzyby i dusić przez około 15 minut. Do rondla z grzybami dodać kaszę, połowę śmietany, jajko i przyprawy, dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania nasmarować masłem, wysypać tartą bułką, ułożyć w niej kaszę z dodatkami. Zapiekać przez 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podawać polane śmietaną.
1 comment for “Grzyby zapiekane z kaszą gryczaną”