Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzybowe

Borowik

Borowiki są zazwyczaj duże i masywne. kapelusze mięsiste, półkuliste, a z wiekiem stają się spłaszczone. Skórka kapelusza sucha, gładka lub zamszowa, w różnych odcieniach koloru brązowego, ale także szarawa czy czerwonawa. Trzon masywny, walcowaty lub zgrubiały. Bywa pokryty siateczką lub ziarenkami, rzadziej gładki. Miąższ biały do żółtego, u niektórych gatunków błękitniejący lub siniejący o smaku…

Grzanki z grzybami Krysi

Składniki: 25 d g grzybów leśnych 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki wytrawnego wina 3 łyżki oliwy lub masła sol, świeżo zmielony pieprz bułka francuska lub chleb tostowy masło tarty ser Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić i dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek…

Bułeczki z grzybowym farszem

Składniki: twardy biały ser natka pietruszki Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki masła 3dkg drożdży 1 łyżeczka cukru 4 żółtka 3/4 szklanki śmietany 1/2 szklanki ciepłego mleka sól Farsz: 750 g grzybów 1 cebula 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej ½ pęczka natki pietruszki 1 jajko sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przygotować…

Naleśniki z grzybami

Składniki: Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mąki trochę proszku do pieczenia 1 szklanka wody trochę mleka Farsz: 750 g grzybów 1 cebula 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej ½ pęczka natki pietruszki 1 jajko sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka posolić, wymieszać ze składnikami płynnymi i proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając…

Grzyby w winnym sosie

Składniki: 30 dkg twardych grzybów leśnych lub pieczarek 1 cebula ½ szklanki białego wina 1 cytryna 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić wraz z trzonami w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu podgrzać masło, dodać cebulę, smażyć przez kilka minut nie rumieniąc,…