Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: groszek

Tajska zupa z krewetkami i grzybami

Składniki:

  • 4 szklanki nie solonego bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • ¾ łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 25 dkg grzybów (pieczarek)
  • 25 dkg obranych odwłoków krewetek
  • 10 dkg strąków groszku cukrowego lub fasolki szparagowej
  • ¼ szklanki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • sól, pieprz

Makaron rotini z kurczakiem i zielonym groszkiem

Składniki: 25 – 30 dkg makaronu ronini (spirale, świderki) 2 posiekane ząbki czosnku ½ szklanki groszku konserwowanego 10 dkg listków szpinaku 1 duży filet z kurczaka lub resztki z pieczonego kurczaka ½ szklanki tartego sera mozzarella oliwa sól, pieprz czarny mielony pieprz kajeński Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzi ć, trzymać w…

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki: 1 kartonik zupy krem z zielonego groszku Knorra 1/2szklanki śmietany 18 % 1/2 puszki zielonego groszku 2 łyżki usiekanego zielonego kopru groszek ptysiowy. Sposób przyrządzenia: Zupę przelać z kartonika do garnka. Podgrzać. Dodać groszek, śmietanę, koper. Doprawić do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Zrazy zawijane z kurczaka po polsku

Składniki: 4 kotlety z piersi kurczaka 3 łyżki mąki 2/3 szklanki śmietany 1 łyżka zielonego groszku konserwowanego sól, pieprz olej Farsz: 5 dag bułki czerstwej 1  cebula 1 łyżka tartej bułki 2 dag rodzynek natka pietruszki, koperek 1 żółtko sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, zdjąć błonę, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty,…