Składniki:
- 25 – 30 dkg makaronu ronini (spirale, świderki)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- ½ szklanki groszku konserwowanego
- 10 dkg listków szpinaku
- 1 duży filet z kurczaka lub resztki z pieczonego kurczaka
- ½ szklanki tartego sera mozzarella
- oliwa
- sól, pieprz czarny mielony
- pieprz kajeński
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzi ć, trzymać w cieple. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w kostkę mięso, a gdy ono się przyrumieni dodać czosnek, zielony groszek i listki szpinaku. Smażyć kilka minut mieszając. Dodać makaron, dokładnie wymieszać, przyprawić solą i czarnym pieprzem. Nakładać na talerze, posypać tartym serem i oprószyć pieprzem kajeńskim.