Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: groszek

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kolorowymi dodatkami

Składniki: 50 dkg ugotowanego ryżu 3 marchewki 30 dkg zielonego groszku konserwowanego 10 dkg oliwek 4 twarde pomidory 1 papryka 1 łodyga selera naciowego 1 cukinia 2/3 szklanki kukurydzy konserwowanej 20 – 25 dkg tuńczyka w oleju (duże kawałki) 2 parówki drobiowe 20 dkg sera żółtego Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, ugotować tak aby  była chrupiąca.…

Makaron z zielonym groszkiem i tuńczykiem konserwowanym

Składniki: 2 szklanki ugotowanego, ulubionego makaronu 1 duży, drobno posiekany ząbek czosnku 1 pokrojona w kostkę cebula 1 łyżeczka oliwy 10 dkg odsączonego z oliwy tuńczyka ½ szklanki rozdrobniono sera risotta ¼ szklanki groszku konserwowego sok z polowy cytryny 1 łyżeczka kaparów posiekana bazylia utarty ser parmigiana reggiano Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać…

Praski sznycel cielęcy

Składniki: 50 dkg cielęciny bez kości 10 dkg słoniny 1 jajko ½ szklanki mleka 2 łyżki groszku konserwowego 10 dkg pokrojonej w kostkę szynki ½ szklanki mąki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Z mleka mąki i jajka przygotować ciasto, dodać szynkę i groszek, dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na porcje, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, odstawić…

Zupa krem z zielonego groszku z jajkiem

Składniki: 50 dkg zielonego groszku konserwowanego lub mrożonego 1 duża drobniutko posiekana cebula 2 łyżeczki tartego imbiru – opcjonalnie szczypta mielonego kardamony – opcjonalnie 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę i imbir, smażyć kilka minut mieszając, dodać kardamon, smażyć kolejną minutę. Do rondla dodać…

Ryż z jajkiem

Składniki: 40 dkg ugotowanego na sypko ryżu 1 lub 2 jajka 5 pokrojonych cebulek dymka 4 posiekane ząbki czosnku 3 łyżki zielonego groszku konserwowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki sos sojowy Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 30 sekund. Dodać ryż, sos sojowy i groszek, smażyć mieszając, a gdy…