Składniki:
- 50 dkg ugotowanego ryżu
- 3 marchewki
- 30 dkg zielonego groszku konserwowanego
- 10 dkg oliwek
- 4 twarde pomidory
- 1 papryka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cukinia
- 2/3 szklanki kukurydzy konserwowanej
- 20 – 25 dkg tuńczyka w oleju (duże kawałki)
- 2 parówki drobiowe
- 20 dkg sera żółtego
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę obrać, ugotować tak aby była chrupiąca. Oliwki po kroić w plastry. Paprykę obrać, oczyścić z nasion. Tuńczyka odsączyć z zalewy, podzielić palcami wzdłuż włókien na kąski. Wszystkie składniki sałatki rozdrobnić wg uznania. W misce wymieszać ryż z pozostałymi składnikami dodając odrobinę oliwy lub jeśli ktoś lubi intensywny smak z zalewą olejową z tuńczyka. Odstawić sałatkę aby się „przegryzła”.