Składniki:
- 30 dkg ulubionego makaronu
- 60 dkg pieczonego mięsa kurczaka
- 50 dkg grzybów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżka tartego sera
- 1 szklanka śmietany kremówki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić aby obciekł. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, zalać wrzątkiem, gotować 2 minuty, odcedzić. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać grzyby, smażyć mieszając aż odparuje, dodać 2 łyżki śmietany, przyprawić. Mięso pokroić w słomkę, wymieszać z makaronem i natką pietruszki. Naczynie żaroodporne posmarować resztą oliwy, na dno ułożyć warstwę z połowy makaronu z dodatkami, na makaron wyłożyć grzyby i całość zakończyć kolejną warstwą makaronu. Resztę śmietany wymieszać z serem, przyprawić, można też śmietanę wymieszać dokładnie z jajkiem i polać nią zawartość naczynia do zapiekania. Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Podawać gorące.