Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: goździki

Marynata wieloowocowa

Składniki: 1 kg owoców: śliwek, jabłek, gruszek 1 szkl cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Wodę z dodatkiem ½ łyżeczki kwasku cytrynowego zagotować. W miedzy czasie gruszki i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne po czym szybko włożyć na…

Węgierki w marynacie

Składniki: 1 kg węgierek 1 szkl octu winnego 1 szkl wody 15 dag cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Śliwki przekroić na połówki usuwając pestki po czym zasypać je cukrem i odstawić na 15 minut. W między czasie ocet winny wymieszać z wodą i doprowadzić do…

Marynowany imbir

Składniki: ½ kg kłączy imbiru 1 szkl cukru 10 dag miodu kilka goździków kawałek kory cynamonu cytryna 1 szkl octu winnego Sposób wykonania: Obrane ze skorki imbir pokroić na plasterki, które zalać wrzącą wodą z dodatkiem soku z cytryny. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić imbir i przełożyć go do słoików przekładając pokrojoną…

Marynowana dynia Jana

Składniki: 1 kg dyni ½ l wody 30 dag cukru ½ szkl octu 10% kilka goździków kawałek kory cynamonowej kilka ziaren pieprzu Sposób wykonania: Oczyszczoną dynię pokroić w kostkę, usuwając pestki. Następnie do wody dodać ocet, cynamon, cukier, goździki oraz pieprz. Całość doprowadzić do wrzenia po czym włożyć kawałki dyni. Trzymać na małym ogniu około…

Marynowane buraki Natali

Składniki: 1 kg małych buraków 2 szkl ocet winnego ½ szkl cukru kilka goździków kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu 1 listek laurowy Sposób wykonania: Buraki obrać ze skórki po czym zalać je osoloną wodą i gotować do miękkości. Wówczas je odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików przesypując je goździkami i…