Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowany imbir

Składniki:

  • ½ kg kłączy imbiru
  • 1 szkl cukru
  • 10 dag miodu
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • cytryna
  • 1 szkl octu winnego

Sposób wykonania:
Obrane ze skorki imbir pokroić na plasterki, które zalać wrzącą wodą z dodatkiem soku z cytryny.
Odstawić na 5 minut.
Po tym czasie odcedzić imbir i przełożyć go do słoików przekładając pokrojoną skórka z cytryny oraz goździkami i cynamonem.
Natomiast ocet winny wymieszać z 1 szklanką wody, dodać miód oraz cukier i doprowadzić do wrzenia, wówczas zalać imbir.
Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *