Składniki:
- 1 kg dyni
- 20 dag cukru
- 1 szkl octu winnego
- 2 pomarańczowe pomidor
- 2 gruszki
- 2 cytryny
- mała papryczka chili
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru
Sposób wykonania:
Obraną dynię pokroić w kostkę usuwając pestki.
Imbir drobno pokroić a cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki, również usuwając pestki.
Następnie sparzone pomidory obrać i pokroić na cząstki, gruszki obrać i pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne.
Ocet winny doprowadzić do wrzenia z dodatkiem cukru, wówczas dodać do niego dynię, gruszki, pomidory oraz cytrynę.
Płyn powinien zakrywać wszystkie składniki, jeśli będzie o za mało wlać jeszcze 1 szklankę wody.
Trzymać na małym ogniu około 30 minut.
Pod koniec gotowania dodać jeszcze imbir, sól, pieprz, papryczki chili.
Na koniec rozlać do słoików i szczelnie zakręcić.