Składniki:
- 400 dag małych cebulek
- 2 dag masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól
- pieprz
Składniki:
Składniki: 3 łyżki oleju łyżka octu winnego ½ łyżeczki musztardy papryka czerwona proszku sól pieprz Sposób wykonania; Olej wymieszać z octem winnym po czym dodać musztardę, połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryka w proszku. Sos można również doprawić ząbkiem czosnku.
Składniki: 1 kg papryki 5 dag soli kilka listków laurowych 1 szkl wody 1 szkl octu winnego 1 szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania; Do garnka wlać szklankę wody i ocet, doprowadzić do wrzenia. W między czasie paprykę przekroić na pól i wydrążyć z niej gniazda nasienne po czym przełożyć ją do wyparzonego dużego słoja.…
Składniki: 1 kg papryki 1 szkl octu winnego 4 łyżki oliwy z oliwek 25 dag miodu szczypta soli Sposób wykonania: Papryki(mogą być różnokolorowe) wrzucić na gorący wrzątek na około 2 minuty. Po tym czasie je odcedzić i obrać ze skórki. Następnie je pokroić, usuwając gniazda nasienne. Ułożyć je w wyparzonych słoikach. Natomiast do rondla wlać…
Składniki: 1 kg dyni ½ l wody 30 dag cukru ½ szkl octu 10% kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Umytą dynię pokroić w kostkę, usuwając pestki. Następnie do rondla wlać wodę i wsypać cukier. Dodać ocet, cynamon, goździki oraz pieprz. Całość gotować do uzyskania gęstego syropu, wówczas włożyć do niego…