Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: goździki

Marcepanowe gruszki

Składniki: oliwa do nasmarowania blachy 200 g mielonych migdałów 100 g miałkiego cukru 2 łyżki mielonej semoliny 1 jajko 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy 20 goździków cukier puder Sposób wykonania: Do miski wsypać mielone migdały, cukier oraz hemolinę. Dokładnie wymieszać i dodać roztrzepane jajko oraz wodę z pomarańczy. Całość wyrobić aby powstało gładkie ciasto.…

Zapiekane jabłka z cynamonem Norberta

Składniki: 4 jabłka 8 całych goździków 60 g masła 1/3 szkl brązowego cukru ½ łyżeczki mielonego cynamonu Sposób wykonania: Z dokładnie umytych jabłek odciąć wierzch po czym delikatnie wydrążyć wnętrze jabłka. Do każdego wydrążonego jabłka włożyć po 2 goździki. Następnie do masła dodać cynamon oraz cukier i całość dokładnie rozetrzeć na jednolitą pastę, którą przełożyć…

Indyjska wołowina

Składniki: 70 dag rostbefu 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta cynamonu kilka ziarenek kolendry kilka goździków 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 puszka pomidorów szczypta pieprzu 1 łyżeczka soli Sposób wykonania; Mięso pokroić w kostek po czym obsmażyć go na rozgrzanym tłuszczu, wówczas mięso wyjąć a…

Ryż z soczewicą

Składniki: 1 szkl brązowego ryżu ½ szkl soczewicy ½ l wody 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kostka bulionu warzywnego szczypta suszonego imbiru szczypta suszonej papryki chili szczypta cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonego ziela angielskiego sól Sposób wykonania: Soczewice zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut. Po tym…

Pikantne pomarańcze

Składniki: 1 kg pomarańczy kilka ziaren pieprzu kilka goździków kawałek kory cynamonu 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka ziaren kardamonu 1 szkl octu winnego 1 szkl cukru Sposób wykonania: Sparzone wrzątkiem pomarańcze pokroić w plasterki i przełożyć do rondelka. Podlać odrobiną wody i gotować około 30 minut. W między czasie na suchą patelnie wrzucić cynamon,…