Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z soczewicą

Składniki:

  • 1 szkl brązowego ryżu
  • ½ szkl soczewicy
  • ½ l wody
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • szczypta suszonego imbiru
  • szczypta suszonej papryki chili
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • sól

Sposób wykonania:
Soczewice zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie gotować około 20 minut i odcedzić.
W miedzy czasie na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir, chili, cynamon, goździki i ziele angielskie.
Całość dokładnie wymieszać  i wrzucić opłukany ryż, smażyć kilka minut.
Następnie dodać soczewicę i wlać 1.5 litra gorącej wody, wrzucić kostkę rosołową i gotować pod przykryciem około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *