Składniki:
- 1 szkl brązowego ryżu
- ½ szkl soczewicy
- ½ l wody
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kostka bulionu warzywnego
- szczypta suszonego imbiru
- szczypta suszonej papryki chili
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- sól
Sposób wykonania:
Soczewice zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie gotować około 20 minut i odcedzić.
W miedzy czasie na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir, chili, cynamon, goździki i ziele angielskie.
Całość dokładnie wymieszać i wrzucić opłukany ryż, smażyć kilka minut.
Następnie dodać soczewicę i wlać 1.5 litra gorącej wody, wrzucić kostkę rosołową i gotować pod przykryciem około 20 minut.