Składniki:
- 1 szkl ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 pomidory
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki parmezanu
- 2 plasterki szynki
- puszka zielonego groszku
- sól
Sposób wykonania:
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i dodać do niego parmezan oraz masło.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie nakładać ryż do małej filiżanki i lekko ugnieść po czym odwrócić dnem do góry ustawić na półmisku tworząc małe babeczki.
Natomiast obrane i pokrojone pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą.
Całość przesmażyć i doprawić do smaku solą oraz bazylia.
Na maśle pokrojoną w kostkę szynkę, wówczas dodać groszek odcedzony z zalewy.
Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz z ryżem. Całość polać sosem pomidorowym.