Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z pomidorami i parmezanem

Składniki:

  • 1 szkl ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 pomidory
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 plasterki szynki
  • puszka zielonego groszku
  • sól

Sposób wykonania:
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i dodać do niego parmezan oraz masło.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie nakładać ryż do małej filiżanki i lekko ugnieść po czym odwrócić dnem do góry ustawić na półmisku tworząc małe babeczki.
Natomiast obrane i pokrojone pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą.
Całość przesmażyć i doprawić do smaku solą oraz bazylia.
Na maśle pokrojoną w kostkę szynkę, wówczas dodać groszek odcedzony z zalewy.
Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz z ryżem. Całość polać sosem pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *