Składniki:świeżo zerwane, umyte i wysuszone truskawki1 szklanka gęstej śmietany1 szklanka brązowy cukier Sposób przyrządzenia:W dwóch miseczkach przygotować śmietanę i cukier. Czyste, dorodne truskawki lekko schłodzić. Na środku półmiska ułożyć miseczki ze śmietaną i cukrem, obłożyć w koło schłodzonymi truskawkami. Podawać.
Tag: gotowanie
Galaretki
Galaretki (żelki) jabłkowo orzechowe
by Daga • • 0 Comments
Składniki:1 szklanka tartych jabłek2 szklanki cukru2 łyżki żelatyny5 łyżek zimnej wody1 łyżka wody różanej lub sok z cytryny1 szklanka posiekanych orzechów włoskichcukier puder lub rozpuszczona czekolada Sposób przyrządzenia:W dużym rondlu wymieszać jabłka z cukrem, podgrzewać mieszając aż zawrze, obniżyć temperaturę, powoli gotować mieszając 30 minut, odstawić, przetrzeć przez sito. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, odstawić…
Desery
Deser w pomarańczy
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki:3 pomarańcze3 słodkie, dojrzałe gruszki2 łyżeczki cukru6 łyżeczek cukru pudru10 dkg migdałów1,3 szklanki śmietany kremowej Sposób przyrządzenia:Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na połówki lub odciąć 1/3 owocu, łyżeczką wydrążyć miąższ. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier i odrobinę kwasku cytrynowego, gotować 15 minut,…
Desery
Tort lodowy z truskawkami
by Magda • • 0 Comments
Składniki:1 warstwa:2 szklanki obranych orzechów włoskich2 łyżki ziaren sezamu¾ łyżeczki cynamonu2 warstwa:2 szklanki orzechów nerkowca½ szklanki syropu klonowego½ szklanki wody¼ laski wanilii (miąższ)1/8 łyżeczki cynamonuszczypta soli3 warstwa:50 dkg dorodnych truskawek¾ szklanki syropu klonowegoszczypta cynamonuDekoracja:truskawki pokrojone w plastry i na połówkiszczypta cynamonucukier puder – alternatywnie Sposób przyrządzenia:Orzechy włoski i nerkowce zamoczyć na noc w wodzie, odcedzić.…