Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Truskawki z likierem migdałowym

Składniki:6 szklanek oczyszczonych truskawek½ szklanki cukru2 łyżki stołowe likieru Amaretto3 rozkruszone drobniutko herbatniki3 łyżki płatków migdałowych1 łyżeczka masłabita śmietana Sposób przyrządzenia:Dorodne truskawki wymieszać z cukrem i likierem. Przykryć, odstawić na noc do lodówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać płatki migdałowe, lekko je zezłościć, wyłożyć do miseczki, posypać mąką z herbatników, wymieszać. Tak przygotowane płatki migdałowe,…

Sezamkowy przysmak w czekoladzie

Składniki:1 szklanka ziaren sezamu½ szklanki brązowego cukru1/5 szklanki wiórek kokosowych1.5 szklanki orzechów nerkowcaczekolada, gorzka, mleczna do wyboru Sposób przyrządzenia:Orzechy nerkowca lekko zrumienić na suchej patelni, posiekać nożem. Ziarna sezamu, cukier i wiórki kokosowe utrzeć w moździerzu lub zmiksować. Ucierane w moździerzu mają jednak zdecydowanie intensywniejszy smak i aromat. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, z uzyskanej lepkiej…

Rabarbar w soku z granatów duszony

Składniki:1 pęczek łodyg z rabarbarusok z 2 dojrzałych granatów1 laska cynamonucukier puder Sposób przyrządzenia:Łodygi rabarbaru oczyścić i umyć, pokroić na kawałki o długości 5 cm. Tak przygotowany rabarbar ułożyć w jednej warstwie w naczyniu żaroodpornym, wlać sok z granatów lub dodać jadalny środek tych owoców, laskę cynamonu i cukier puder do smaku. Jeśli użyjemy nie…

Deser figowo migdałowy

Składniki:25 suszonych fig25 słodkich migdałów¼ szklanki miodu2 łyżki miękkiego naturalnego masła2 łyżki stołowe rozcieńczonego w wodzie ulubionego aromatu Sposób przyrządzenia:Jeśli posiadamy mikser kuchenny dużej mocy przygotowanie jest znacznie łatwiejsze, ale i bez niego można sobie poradzić. A więc rozdrobnione figi, jeśli robimy deser ręcznie bardzo drobno posiekane, miód, masło i aromat miksujemy lub wyrabiamy ręcznie…

Wykwintne ciasteczka Violki

Składniki:5 białek1 szklanka cukru3 łyżki posiekanych migdałów bez skórki½ szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukier puder3 łyżki rumusok z 1 cytrynyszczypta mielonego kardamonu2/3 szklanki konfitur z ulubionych owoców15 orzechów włoskich Sposób przyrządzenia:Białka mocno schłodzić, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Dodać cukier, kardamon, migdały i mąkę ziemniaczaną, mieszać aż cukier się rozpuści. Na wyłożoną pergaminem do…