Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Pyszne ciasteczka z truskawkami

Składniki:1 szklanka pokrojonych na połowę truskawek1 szklanka mąki pszennej4 łyżki miękkiego masła1 jajko6 łyżek mleka½ szklanki śmietany kremowej2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru pudruszczypta soliSposób przyrządzenia:Mąkę wymieszać mikserem z solą i masłem. Jajka zmiksować z mlekiem dodać do mąki z masłem, zagnieść miękkie ciasto. Na wysypanym mąką blacie kuchennym rozwałkować ciasto na grubość 5 – 10…

Przepyszny deser pomarańczowo wiśniowy

Składniki:4 pomarańcze½ szklanki wiśni1/3 szklanki cukru1 łyżka żelatynybita śmietanalistki mięty Sposób przyrządzenia:Pomarańcze dokładnie wyszorować pod bieżącą ciepła wodą, wysuszyć, przekroić na połowę. Za pomocą łyżki, uważnie aby nie uszkodzić skórki wydrążyć z połówek miąższ, a następnie białą włókninie. Miąższ obrać z błon, usunąć pestki, posiekać nożem. Wiśnie po usunięciu pestek posiekać podobnie jak miąższ pomarańczy.…

Ciasteczka Wielkanocne

Składniki:Ciasto:10 dkg margaryny2 jajka2 szklanki mąki1 szklanka zmiksowanych bananów½ szklanki cukru1 łyżeczka sodyszczypta soliLukier:1, 5 szklanki cukru pudru2 łyżki mleka3 kolory barwnika spożywczegoposiekane i połówki orzechów, wiórkami kokosowymi, kolorowa posypka itp. ozdoby cukiernicze Sposób przyrządzenia:Przesianą mąkę wymieszać z sodą. Jajka wybić do miski, skłócić trzepaczką, dodać banany, rozpuszczoną margarynę, cukier i sól, dokładnie wymieszać, dodać…

Deser meksykański

Składniki:8 kromek białego chleba tostowego½ szklanki wypłukanych i osuszonych rodzynek1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub rodzynek8 plastrów sera cheddar4 cukierki anyżowe1,5 szklanki brązowego cukru1 laska cynamonu1,5 szklanki wody Sposób przyrządzenia:Z chleba przygotować rumiane tosty, schłodzić, pokroić w kostkę o boku 5 cm. Kostki chleba rozdzielić na 2 części. W odpowiednio dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę…