Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gotowanie

Deser orzechowo owocowy

Składniki:Mieszanka I:1 szklanka wiórków kokosowych1 szklanka rozdrobnionych różnych orzechów (ja wcześniej orzechy wyprażam)3 suszone śliwki4 suszone moreleMieszanka II:2 szklanki drobno posiekanych wiśni (brzoskwiń, ananasa itp.)2 suszone śliwki6 suszonych moreliszczypta mielonego kardamonuszczypta mielonego cynamonumiód lub cukier Sposób przyrządzenia:Suszone śliwki i morele bardzo drobniutki posiekać. W osobnych miskach wymieszać wszystkie składniki mieszanki I i II. Do szklanych…

Deser niespodzianka

Składniki:1,5 szklanki łuszczonego grochu3,35 szklanki mleka1,5 szklanki cukru1 szklanka masła1 szklanka orzechów nerkowca1 jajkoszczypta kardamonu mielonegoszczypta tartej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia:Groch namoczyć na noc w wodzie. Odcedzić. W rondlu doprowadzić do wrzenia mleko, dodać groch i powoli gotować aż groch będzie miękki. Dodać cukier i masło, wymieszać.Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, dodać orzechy, lekko zrumienić.…

Majito classic

Składniki:  50 ml rumu bacardi6 kostek lodu,cukier trzcinowy 1 łyżeczkalimonka 2 części z ośmiumięta 6-8 listków woda mineralna gazowana Sposób przyrządzeni:do bostońskiego ( duża szklanica ) dodajemy cukier, miętę, ucieramy chwile drewnianym tłuczkiem, wlewamy rum, wsypujemy lód, zamykamy sheiker i mieszamy energicznie. Po wymieszaniu wlewamy do dużej szklanki z grubego szkła i uzupełniamy wodą mineralną mocno…

Owoce miodem i imbirem pachnące

Składniki:25 dkg pokrojonych na połowę truskawek3 pomarańcze podzielone na segmenty, obrane z błon½ pokrojonego dojrzałego melona1 szklanka bezpestkowych winogronZalewa:1 szklanka soku winogronowego3 łyżki miodu1 łyżeczka tartego imbiru Sposób przyrządzenia:Wszystkie składniki zalewy dokładnie wymieszać. W salaterce wymieszać owoce, zalać zalewą i po kilkunastu minutach podawać. Znakomicie smakują z lodami. Zestaw owoców mozna oczywiście dobrać indywidualnie. Polecam,…

Brzoskwinie w miodzie

Składniki:5 dużych brzoskwiń3 szklanki wody3 łyżki cukru5 łyżek miodu1 laska wanilii Sposób przyrządzenia:Brzoskwinie przekroić na połowę, usunąć pestki. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać miód, cukier, rozkrojony wzdłuż strąk wanilii. Do wrzącego roztworu dodać brzoskwinie, gotować powoli przez 5 minut. Brzoskwinie wyjąć, a wywar nadal gotować do konsystencji gęstego syropu. Chłodne brzoskwinie obrać ze…