Składniki:pokrojone truskawkicałe truskawkiszampanpłatki róż Sposób przyrządzenia:Truskawki dokładnie umyć, osuszyć. Kilka truskawek zmiksować. Truskawki i mus truskawkowy dobrze schłodzić. Do odpowiednich kieliszków, brzegi których dekorujemy cukrem, nałożyć mus truskawkowy i uzupełnić szampanem. Brzeg kieliszka udekorować truskawką. Kieliszki ustawić na półmisku, obok rozsypać całe truskawki i jeśli ma być romantyczniej płatki róży.
Tag: gotowanie
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne – Bertolecja
by Redakcja • • 0 Comments
Orzesznica wyniosła, orzesznica brazylijska, bertolecja W stanie dzikim występuje w tropikalnych lasach nad Amazonką. Owoc orzesznicy to kulista lub wydłużona torebka o masie 1-2 kg, okryta brązową, zdrewniałą owocnią zawierająca 18-24 nasion podobnych z kształtu do segmentów pomarańczy. Same trójkanciaste nasiona są pokryte cienką, twardą, zdrewniałą łupiną. Bertolecja nie nadaje się do uprawy. Owoce zbiera…
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne – Batat
by Redakcja • • 0 Comments
Batat zwany: Patat, Słodki kartofel, Wilec ziemniaczanyPochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Nie jest znany w dzikim stanie, jest natomiast popularny w uprawie w całej strefie tropikalnej. Roślina uprawna: powszechnie uprawiany w strefie międzyzwrotnikowej, na obszarach o wilgotnym i ciepłym klimacie. Głównymi producentami są Chiny, Uganda, Nigeria oraz Indonezja. Istnieje wiele odmian uprawnych o…
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne – Areka katechu
by Redakcja • • 0 Comments
Areka katechu zwana: Kateszowa palma, Pinang, Żuwipalma, Palma betelowaJest to drzewo dorastające do wysokości 15-20 (30) m, o eleganckiej, smukłej sylwetce, ze stosunkowo małą, zwartą koroną złożoną z 6-9 pierzastych liści długości 3-4 m. Poniżej korony zwiesza się okazały wiechowaty kwiatostan, wyrastający z kątów opadłych liści. U podstawy kwiatostanu grupują się stosunkowo duże kwiaty żeńskie,…