Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety śledziowe

Śledzie korzenne

Składniki: 30 dag solonych filetów matiasów 10 dag cebuli olej łyżka winnego octu (niekoniecznie) Przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy (po kilka sztuk), ziarna gorczycy (1 łyżka), przyprawa korzenna wytrawna do piernika (1 łyżeczka) Sposób przyrządzenia: Śledzie  namoczyć na parę godzin w zimnej wodzie, odsączyć, pokroić na paski szerokości 1,5 cm. Cebulę pokroić w jak…

Śledzie po królewsku

Składniki: 8 płatów śledzia matiasa 2 szklanki mleka przegotowanego i ostudzonego 4 cebule czerwone 4 cebule białe 1 duże jabłko słodko -kwaśne, winne 400 ml śmietany gęstej 30-40 ziaren pieprzu zielonego 1/2 płaskiej łyżeczki cukru 8 ziemniaków średniej wielkości 1/8 kostki masła 1papryka świeża (kolor dowolny) mały pęczek natki pietruszki 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia:…

Mój Wigilijny śledź

Składniki: 1 kg filetów ze śledzi 1 rozgnieciony ząbek czosnku 6 ugotowanych na twardo jaj 1 obrane i utarte na tarce jabłko 1 szklanka dobrej śmietany 2 łyżki posiekanego kopru sól, pieprz do smaku. Marynata: 20 dag cebuli 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody 2 łyżki cukru liść laurowy kilka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Śledzie…

Znakomite rolmopsy Krysi

Składniki:

    • 1 kg filetów śledziowych ze skórą
    • dobra musztarda
    • 3 ogórki kiszone
    • kilka gałązek koperku
    • 2 pokrojone w kostkę i blanszowane cebule
  • Zalewa:

    • 3 obrane pokrojone w plastry cebule
    • 1/3 szklanka octu  10%
    • 2/3 wody
    • 2 liście liści laurowych
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
    • 5 ziaren kolendry
    • sól, biały pieprz, cukier do smaku

Tatar ze śledzi z sałatką jajeczną

Składniki: Tatar: 5 filetów z solonych śledzi 1 cebula 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól, pieprz Sałatka jajeczna: 3 ugotowane na twardo jajka 2 ugotowane ziemniaki 2 cebulki dymki 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzie opłukać, zalać zimną wodą, moczyć do momentu uzyskania wymaganego smaku. Tak przygotowane śledzie pokroić w kostkę,…