Składniki: 5 filetów z solonych śledzi Zielony sos: 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku Sposób przyrządzenia: Przygotować sos, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Śledzie opłukać, zalać zimną wodą, moczyć do momentu uzyskania wymaganego smaku. Tak przygotowane śledzie pokroić, wymieszać z…
Tag: filety śledziowe
Zakąski
Śledziowa fantazja
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 8 filetów z solonych śledzi 2 dojrzałe avocado sok z limonki 2/3 szklanki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu zielony koper szczypta mielonej kolendry Marynata: 1 mała cebulka pół marchewki 2 ziarna pieprzu 1 część octu spirytusowego i 3 części wody pół łyżeczki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Przygotować marynatę. Cebulkę pokroić w piórka, a marchewkę…
Sałatki
Sałatka śledziowa mocno pikantna
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg filetów śledzi solonych 1 pomidor ½ marynowanej papryki żółtej ½ marynowanej papryki czerwonej 1 łyżka białego octu winnego 2 łyżki oliwy sól, pieprz, chili do smaku Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć w mocnym naparze herbaty lub w mleku, odsączyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pomidor, papryki, pokroić w kostkę podobną jak śledzie. Oliwę wymieszać…
Sałatki
Fińska sałatka śledziowa
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg filetów śledziowych solonych 10 dkg gotowanej wołowiny 10 dkg gotowanych ziemniaków 5 dkg marynowanych buraków 1 jabłko 6 ugotowanych na twardo jajek 5 dkg kiszonego ogórka 1 cebula 5 łyżek kwaśnej dobrej śmietany pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć w mocnym naparze herbaty lub w mleku, odsączyć, osuszyć, pokroić w kostkę.…
Zakąski
Śledzie marynowane z cebulką i oliwkami
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg śledzi solonych 20 dag cebuli 20 oliwek bez pestek musztarda ½ szklanki octu 10 dag cukru liść laurowy kilka ziaren pieprzu. Sposób przyrządzenia: Śledzie oczyść, mocz przez kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Z wymoczonych śledzi usunąć kręgosłup i ości, posmarować cienko musztardą, zwinąć w rulon. Obraną cebulę pokrój w krążki.…