Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie marynowane z cebulką i oliwkami

Składniki:

  • 1 kg śledzi solonych
  • 20 dag cebuli
  • 20 oliwek bez pestek
  • musztarda
  • ½ szklanki octu
  • 10 dag cukru
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu.
  •      

Sposób przyrządzenia:
Śledzie oczyść, mocz przez kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Z wymoczonych śledzi usunąć kręgosłup i ości, posmarować cienko musztardą, zwinąć w rulon. Obraną cebulę pokrój  w krążki. Śledzie układaj w słoju, przekładając poszczególne ich warstwy cebulą i oliwkami.
Do szklanek wody wlej ocet, dodaj cukier, liść laurowy i pieprz, całość zagotuj i ostudź. Jeżeli po sprawieniu śledzi pozostał mlecz, rozetrzyj go z niewielką ilością cukru i dodaj do przygotowanej zalewy. Zalane marynatą śledzie pozostaw w chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *