Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tatar ze śledzi z sałatką jajeczną

Składniki:

    Tatar:

    • 5 filetów z solonych śledzi
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
    • sól, pieprz

    Sałatka jajeczna:

    • 3 ugotowane na twardo jajka
    • 2 ugotowane ziemniaki
    • 2 cebulki dymki
    • 1 łyżka majonezu
    • 1 łyżka śmietany
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Śledzie opłukać, zalać zimną wodą, moczyć do momentu uzyskania wymaganego smaku. Tak przygotowane śledzie pokroić w kostkę, wymieszać z drobno posiekaną cebulką i musztardą.
    Jajka, ziemniaki cebulę pokroić w kostkę, dodać majonez ze śmietaną, sól, pieprz. Delikatnie wymieszać.
    Sałatkę i tatara ze śledzia podzielić na 4 porcje.  Porcję tatara włożyć do niedużego kubka (ja używam pudełka po serku lub jogurcie) ugnieść łyżką, odwrócić na półmisku, delikatnie wytrząsnąć zawartość. Obok tatara ułożyć kopczyk sałatki jajecznej. Całość udekorować zieleniną, sałatą itp. Polecam, pychota.

3 comments for “Tatar ze śledzi z sałatką jajeczną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *