Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie po królewsku

Składniki:

  • 8 płatów śledzia matiasa
  • 2 szklanki mleka przegotowanego i ostudzonego
  • 4 cebule czerwone
  • 4 cebule białe
  • 1 duże jabłko słodko -kwaśne, winne
  • 400 ml śmietany gęstej
  • 30-40 ziaren pieprzu zielonego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 1/8 kostki masła
  • 1papryka świeża (kolor dowolny)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka soli


Sposób przyrządzenia:
Śledzie po opłukaniu moczymy w mleku ok. 2,5 godziny. Ziemniaki gotujemy w "mundurkach" z jedną łyżką soli dodając wszystkie łodyżki z natki pietruszki po oderwaniu blaszek liściowych, których połowę drobno siekamy, resztę pozostawiamy w całości. Cebulę, każdy z kolorów kroimy " w piórka" posypujemy 1/4 łyżeczki cukru każdą w osobnym talerzu i odstawiamy na bok. Soli już nie używamy. Paprykę po umyciu i oczyszczeniu z nasion szatkujemy i dodajemy do cebuli białej. Jabłko po obraniu ucieramy na największych oczkach tarki i dodajemy do cebuli czerwonej. Do śmietany i dodajemy zmielony pieprz i posiekaną pietruszkę, całość należy wymieszać. Każdy z płatów śledzia przecinamy wzdłuż na pół. Serwujemy. Na połowie każdego talerza rozkładamy warstwę czerwonej cebuli z dodatkiem jabłka i polewamy środek 1/4 ilości śmietany. Z pasków śledzia układamy 4 kręgi/gniazdka na powierzchni i do środka utworzonych gniazd wkładamy białą cebulę z papryką. Można zrobić zamiennie. Pozwalam…;-))) Ziemniaki po ugotowaniu obieramy ze skórki (po 2 szt. na talerz ). Kroimy na plastry 1,5 – 2 cm, układamy leżąco ukośnie na drugiej połowie talerza, na każdym nieco masła, posypujemy listkami pietruszki ziemniaki i wokół nich …zresztą, jak komu "oko podpowie", tylko bez przesady. Smacznego.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *