
Składniki:
- 4 płaty śledziowe
- cebula
- kilka łyżek oleju lnianego
- sok z ½ cytryny
- cukier
- pieprz
- koperek

Składniki: 4 solone płaty śledziowe por cebula 20 dag fasoli białej kilka łyżek majonezu sól pieprz Zalewa: 1 szkl. wody ¼ szklk. octu cebula ½ szkl. białego wytrawnego wina kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Do wody wrzucić cebule pokrojoną talarki, ziele angielskie, liść laurowy oraz ocet. Całość doprowadzić do wrzenia i…
Składniki: 4 płaty śledziowe 2 kiszone górki 2 cebule 2 marchewki korzeń pietruszki 2 łyżki oliwy ocet kilka czubatych łyżek majonezu Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia skropić je octem i odstawić na 2 godziny. W między czasie obrane marchewki i pietruszki zetrzeć na tarce po czym wrzucić na rozgrzaną…
Składniki: 4 płaty śledziowe natka pietruszki sok z cytryny Sos: 1 jabłko 1 zielony ogórek 10 dag suszonych śliwek 1 szkl. kwaśnej śmietany cukier pieprz Sposób wykonania: Śledzik pokroić na mniejsze kawałki, skropić je sokiem z cytryny i wstawić do lodówki. W między czasie śliwki namoczyć w gorącej wodzie po czym dodać do niech pokrojone…
Składniki: 4 filety śledziowe 1 l wywaru 4-5 łyżeczek żelatyny liść laurowy ziele angielskie 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki konserwowe Sposób wykonania: Śledzie namoczyć w wodzie po czym przełożyć do wywaru. Dodać jeszcze liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować. W między czasie pokroić jajka i ogórki i przełożyć je do miseczek. Natomiast…