Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: fasolka

Fasola szparagowa z cebulką

Składniki: 500g fasoli szparagowej Mamut 1 duża cebula 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Fasolkę myjemy i umieszczamy w garnku z osoloną wodą. Gotujemy, aż trochę zmięknie ( ok.15-20 min.). Po odcedzeniu fasoli odcinamy końcówki z ogonkami. Nie odcinamy ogonków przed gotowaniem, ponieważ wygotowuje się smak i witaminy, a…

Fasolka po bretońsku (słodko-kwaśna)

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka koncentratu pomidorowego 1 kostka rosołowa 1 pęto kiełbasy 1 mała cebula 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej ketchup liść laurowy kwasek cytrynowy cukier papryka słodka pieprz sól Sposób przyrządzenia: Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Do garnka wlać jedną szklankę wody, zagotować…

Fasola po staropolsku.

Skład: 25 dag fasoli Jaś, 10 dag wędzonego boczku, 8 dag cebuli, 1 dag mąki, 6 dag masła, 0,5 l bulionu (może być z kostki), 6 dag śliwek suszonych, 2 dag rodzynków, 1 1/2 dag miodu, 1 łyżeczka karmelu sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Fasolę ugotować do miękkości na sypko. Boczek pokroić w paski i…