Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka koncentratu pomidorowego
- 1 kostka rosołowa
- 1 pęto kiełbasy
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej
- ketchup
- liść laurowy
- kwasek cytrynowy
- cukier
- papryka słodka
- pieprz
- sól
Sposób przyrządzenia:
Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Do garnka wlać jedną szklankę wody, zagotować i dodać całą kostkę rosołową. Wrzucić 2 listki laurowe i 4 ziarenka pieprzu naturalnego. Fasolę białą i czerwoną opłukać, wrzucić do gotującej się wody. Dodać koncentrat pomidorowy. Gdy fasola zacznie mięknąć dolać przegotowanej gorącej wody i wrzucić zawartość z patelni ( kiełbasa + cebulka ). Dodać 1/2 opakowania małego ketchupu i 1- 2 łyżeczki cukru. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i papryką. Spróbować jeżeli jest za mdłe to dodać kwasku cytrynowego zaś jeżeli kwaśne to jeszcze trochę cukru. Przestawić na najmniejszy ogień. Do 1/4 szklanki zimnej wody dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i powoli wlewać do garnka ciągle mieszając. Wyłączyć gaz.
5 comments for “Fasolka po bretońsku (słodko-kwaśna)”