Skład:
- 25 dag fasoli Jaś,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 8 dag cebuli,
- 1 dag mąki,
- 6 dag masła,
- 0,5 l bulionu (może być z kostki),
- 6 dag śliwek suszonych,
- 2 dag rodzynków,
- 1 1/2 dag miodu,
- 1 łyżeczka karmelu
- sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Fasolę ugotować do miękkości na sypko. Boczek pokroić w paski i zasmażyć z drobno poszatkowaną cebulą. Śliwki sparzyć, usunąć z nich pestki, pokroić w paski. Z mąki i masła zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić bulionem i zagotować. Do zasmażki dodać boczek, śliwki, rodzynki, miód i karmel. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z fasolą. Całość chwilę dusić.
2 comments for “Fasola po staropolsku.”