Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: fasola

Sałatka z buraków i fasoli

Składniki: ½ kg buraków 20 dag fasoli 1 cebula 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu winnego sól pieprz   Sposób wykonania: Do słoika wlać oliwę, miód ocet oraz wodę. Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku. Słoik szczelnie zakręcić  i energicznie…

Fasola z anyżem

Składniki: 1 kg suchego jaska 4 ząbki czosnku 2 małe ostre papryczki 2 cebule kilkanaście ziaren anyżku 8 łyżek oliwy 2 puszki pomidorów szczypta suszonego oregano sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia zalać świeżą wodą i gotować do miękkości po czym odcedzić. Następnie posiekaną cebulę zeszklić na 3…

Fasola z wędzonym boczkiem i kiszką

Składniki: ½ kg jaśka 1 kość od szynki 200 g surowego wędzonego boczku 200 g chorizo 200 g kiszki 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe szczypta  szafranu szczypta ostrej papryki w proszku 4 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia posiekaną cebulę i czosnek zeszklić…

Zawiesista zupa z mięsem wieprzowym i fasolą

Skladniki:

  • 30 dkg pokrojonej w kostkę wieprzowiny
  • 2 puszki białej fasoli konserwowej
  • 1 szklanka obranych pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 2 ząbki pokrojonej w kostkę czosnku
  • ½ szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
  • ½ szklanki pokrojonego w kostkę selera
  • ½ szklanki konserwowanego zielonego groszku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Gęsta zupa z boczkiem, pomidorami i fasolą

Składniki: 20 dkg boczku pokrojonego w kostkę 2 pokrojone w kostkę pomidory 1 puszka białej, wypłukanej fasoli konserwowanej 1,5 łyżeczki przyprawy włoskiej do sałatek 2 łyżki octu balsamicznego 1 szklanka pokrojonej w paski sałaty lodowej kilka posiekanych listków bazylii 1,5 litra bulionu drobiowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni dobrze przyrumienić boczek. W rondlu zalać…