Składniki: 400 g fasoli cannellini z puszki 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku 425 ml wywar z warzyw 1 liść laurowy 2 gałązki oregano 1 łyżka przecieru pomidorowego sok z 1 cytryny 1 czerwona cebula 25 g połówek czarnych oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Do fasoli dodać oliwę oraz przetarty przez praskę czosnek. Całość wymieszać…
Tag: fasola
Listy
Zupa z czerwonej fasoli z makaronem
by Zbigniew Tarnowski • • 0 Comments
Listy
Zupa fasolowa z golonką
by Teresa Frączek • • 0 Comments
Składniki: 1 peklowana i wędzona golonka 200 g różowej suchej fasolki 1 marchewka 1 biała rzepa 0,5 selera korzeniowego 200 g paprykowanej wędzonej kiełbasy węgierskiej 1 cebula 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 liście laurowe 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 0,75 szkl kwaśnej śmietany 0,5 łyżki białego octu estragonowego pęczek…
Listy
Sałatka z 3 gatunków fasoli
by Bartek Podgórski • • 0 Comments
Składniki: ½ kg zielonej fasoli szparagowej ½ kg żółtej fasoli z puszki ½ kg fasoli czerwonej Red Kindney 1 cebula ½ szkl cukru 2/3 szkl octu 1/3 szkl oleju roślinnego ½ łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Cebulę pokroić w półplasterki po czym dodać do niej ocet oraz olej. Doprawić do smaku solą, cukrem…
Listy
Sałatka z gotowanej kukurydzy i fasoli
by Agnieszka Biernacka • • 0 Comments
Składniki: 8 kolb słodkiej kukurydzy 250 g suszonej fasoli ¼ szkl octu szampańskiego ¼ szkl oliwy z oliwek ¼ szkl posiekanego szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Od kolb oddzielić ziarna kukurydzy po czym wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować około 1 minuty, odcedzić. Następnie ocet szampański wymieszać z oliwą z oliwek oraz posiekanym szczypiorkiem,…