Składniki:
- 400 g fasoli cannellini z puszki
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 425 ml wywar z warzyw
- 1 liść laurowy
- 2 gałązki oregano
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sok z 1 cytryny
- 1 czerwona cebula
- 25 g połówek czarnych oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Do fasoli dodać oliwę oraz przetarty przez praskę czosnek.
Całość wymieszać i gotować około 5 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodać oregano, przecier pomidorowy, liść laurowy, , posiekaną cebulę oraz sok z cytryny.
Wlać jeszcze wywar i całość dokładnie wymieszać.
Trzymać na małym ogniu około 1 godziny.
Po tym czasie dodać jeszcze oliwki pokrojone na połówki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.