Składniki:
- 1 peklowana i wędzona golonka
- 200 g różowej suchej fasolki
- 1 marchewka
- 1 biała rzepa
- 0,5 selera korzeniowego
- 200 g paprykowanej wędzonej kiełbasy węgierskiej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki
- 0,75 szkl kwaśnej śmietany
- 0,5 łyżki białego octu estragonowego
- pęczek natki pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia golonkę zalać 2 litrami wody.
Wrzucić liście laurowe i gotować do miękkości.
W połowie gotowania dodać odcedzoną fasolkę.
Gdy mięso będzie już miękkie oddzielić go od kości a do zupy z fasolką dodać rzepę, marchewkę oraz seler, obrane i pokrojone.
Wrzucić jeszcze kiełbasę i gotować ostanie 15 minut.
W między czasie na rozgrzanym smalcu przesmażyć mąkę, wówczas zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz paprykę w proszku.
Dokładne wymieszać i odstawić do ostygnięcia, wówczas rozprowadzić ją wywarem po czym wlać do zupy. Gotować jeszcze przez 10 minut.
Na koniec wrzucić jeszcze mięso z golonki, posiekaną natkę pietruszki oraz wlać śmietanę.
Doprawić do smaku octem oraz pieprzem.