Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa fasolowa z golonką

Składniki:

  • 1 peklowana i wędzona golonka
  • 200 g różowej suchej fasolki
  • 1 marchewka
  • 1 biała rzepa
  • 0,5 selera korzeniowego
  • 200 g paprykowanej wędzonej kiełbasy węgierskiej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 0,75 szkl kwaśnej śmietany
  • 0,5 łyżki białego octu estragonowego
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia golonkę zalać 2 litrami wody.
Wrzucić liście laurowe i gotować do miękkości.
W połowie gotowania dodać odcedzoną fasolkę.
Gdy mięso będzie już miękkie oddzielić go od kości a do zupy z fasolką dodać rzepę, marchewkę oraz seler, obrane i pokrojone.
Wrzucić jeszcze kiełbasę i gotować ostanie 15 minut.
W między czasie na rozgrzanym smalcu przesmażyć mąkę, wówczas zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz paprykę w proszku.
Dokładne wymieszać i odstawić do ostygnięcia, wówczas rozprowadzić ją wywarem po czym wlać do zupy. Gotować jeszcze przez 10 minut.
Na koniec wrzucić jeszcze mięso z golonki, posiekaną natkę pietruszki oraz wlać śmietanę.
Doprawić do smaku octem oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *