Składniki:
- ½ kg buraków
- 20 dag fasoli
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Do słoika wlać oliwę, miód ocet oraz wodę. Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
Słoik szczelnie zakręcić i energicznie potrząsać aby składniki dokładnie się wymieszały.
Następnie buraki ugotować we wrzątku z dodatkiem soli oraz cukru po czym je odcedzić, obrać i pokroić w plastry.
Natomiast namoczoną wczesnej w wodzie fasole ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do buraków.
Dodać jeszcze zioła, posiekaną cebulę i polać całość sosem.
Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.