Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z buraków i fasoli

Składniki:

  • ½ kg buraków
  • 20 dag fasoli
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  •  

Sposób wykonania:
Do słoika wlać oliwę, miód ocet oraz wodę. Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
Słoik szczelnie zakręcić  i energicznie potrząsać aby składniki dokładnie się wymieszały.
Następnie buraki ugotować we wrzątku z dodatkiem soli oraz cukru po czym je odcedzić, obrać i pokroić w plastry.
Natomiast namoczoną wczesnej w wodzie fasole ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do buraków.
Dodać jeszcze zioła, posiekaną cebulę i polać całość sosem.
Dokładnie  wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *