Składniki: 3 kg przodka baraniego 150 g cebuli 200 g marchwi 100 g pietruszki pieprz 15 listków estragonu natka pietruszki 0,3 l śmietany 100 g mąki sól pieprz ocet winny Sposób wykonania: Warzywa i mięso pokroić na mniejsze kawałki, które zalać 3 litrami osolonej wody i gotować do miękkości. Wówczas zupę przecedzić a warzywa i…
Tag: estragon
Listy
Rzepa smażona z ziołami
by Kornelia Biedroń • • 0 Comments
Składniki: 75 dkg obranej, pokrojonej w kostkę rzepy 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego estragonu 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka oleju 2 łyżki masła ½ szklanki tartej bułki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rzepę dokładnie umyć, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 12 minut, odcedzić.…
Listy
Rzepa pieczona z masłem czosnkowym
by Kornelia Biedroń • • 0 Comments
Składniki: 12 niedużych, obranych rzep 4 łyżki miękkiego masła 1 ząbek czosnku drobno posiekany ½ łyżeczki posiekanego estragonu 3 łyżki posiekanej naci pietruszki 1 łyżeczka soli i ½ łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: W miseczce dokładnie wymieszać masło, czosnek, estragon, pietruszkę i sól. Z rzepy odciąć zdrewniałą…
Listy
Pieczarki z patelni z ziołami
by Tomek Pacia • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg oczyszczonych, pokrojonych w plastry pieczarek 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonych ziół (bazylia, estragon, natka pietruszki) Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pieczarki smażyć mieszając 4 minuty, dodać zioła i po wymieszaniu smażyć jeszcze 2 minuty. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem.
Listy
Faszerowane po tatarsku pomidory estragonem pachnące
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 6 dużych pomidorów ½ kg mięsa wołowego posiekanego jak na tatar 3 łyżki musztardy 1 łyżeczka przyprawy barbecue 1 łyżeczka estragonu 1 pęczek zielonej pietruszki 2 żółtka 5 łyżek oliwy sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty lodowej Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, posiekać drobniutko. W Głębokiej miseczce wymieszać żółtka, musztardę, oliwę, posiekaną cebulę, pietruszkę,…