Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: estragon

Sos berneński

Składniki: 3 żółtka ½ kostki masła 1 cebula 1 kieliszek octu winnego 1 kieliszek wody 1 łyżka posiekanego estragonu 1 listek laurowy sól pieprz cukier Sposób wykonania: Ocet wymieszać z wodą. Dodać listek laurowy, cebulę oraz estragon. Trzymać na małym ogniu aż większość płynu wyparuje. Wówczas całość przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać żółtka…

Korzenny ocet estrogenowy

Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżeczka liści estragonu 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brandy Sposób wykonania: Do słoika wrzucić estragon, szczypiorek, skórkę z cytryny. Dodać jeszcze czosnek oraz brandy. Zalać całość octem i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.

Tilapia z cebulą

Składniki: 1 kg filetów z tilapii 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka estragonu sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę drobno posiekać po czym wymieszać ją z oliwą z oliwek. Doprawić do smaku estragonem, solą oraz pieprzem. Powstałą mieszankę przełożyć na filety rybne i odstawić całość na 30 minut. Po tym czasie piec ryby…

Ocet rozmarynem i estragonem pachnący Iwony

Składniki: 6-7 pędów  estragonu 5-6 gałązek rozmarynu 1 łyżka ziarnistego pieprzu 4-5 łyżek ziarenek gorczycy 4-5 pikantnych papryczek 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: Zioła, przyprawy i papryczki rozdrobnić, zalać octem winnym i przełożyć do wyparzonej butelki, odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni raz po raz potrząsać butelką. Po tym czasie  przefiltrować, przelać do…