Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: estragon

Pstrąg w winie z estragonem

Składniki: 4 pstrągi 2 szkl. białego wina łyżka suszony estragonu 2 łyżki szczypiorku sól pieprz cytryna Przygotowanie: Sprawione ryby nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie układamy w rondlu, zalewamy winem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i estragonem i gotujemy 20 minut. Następnie wykładamy na półmisek i przybieramy plasterkami cytryny. Przepis na konkurs Godin nadesłany…

Marchewka z estragonem

Składniki: 1 kg marchewki 1 ½ łyżki posiekanych listków estragonu 3 łyżki masła kieliszek białego wytrawnego wina ½ szkl. śmietanki łyżeczka mąki 1-2 ząbki czosnku łyżeczka miodu  sól Sposób wykonania: Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki po czym przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas wlać wino i dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś…

Brzoskwinie marynowane

Składniki: 2 kg brzoskwiń estragon 2 szkl. wody 1 szkl. 10% octu 2 szkl. cukru Sposób wykonania: Brzoskwinie ponakłuwać igłą po czym ułożyć je w słoikach przesypując estragonem. Następnie ocet wymieszać z wodą i cukrem i całość zagotować i odstawić do ostygnięcia. Zalewą zalać brzoskwinie, szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Pstrąg w sosie z tokaju

Składniki: 800 g filetów z pstrąga 200 ml słodkiego tokaju szamordoni 2 łyżki masła kilkanaście świeżych listków estragonu sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Pstrąga oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć go na 1 łyżce rozgrzanego masła. Następnie rybę wyjąć a na tą sama patelnię wlać wino i dodać posiekany estragon. Trzymać…