Składniki: szynka z dzika 2 kg sól 20 g pieprz 10 g słonina 15 dag smalec 30 dag marchew 30 dag pietruszka 20 dag seler 30 dag cebula 50 dag olej 30 dag cukier 20 g liść laurowy 5 g ziele angielskie 2 g sól 20 dag Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć i…
Tag: dzik
Dziczyzna
Karkówka z dzika
by albertos • • 0 Comments
Składniki: karkówka z dzika 1 kg czerwone wino 1,5 szklanki woda 1 szklanka sól rozmaryn pieprz cebula 1 sztuka szałwia wędzony boczek 30 g olej 30 g mąka 30 g jałowiec 10 ziaren śmietana 3- 4 łyżki Sposób przyrządzenia: Wodę należy dobrze wymieszać z winem, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać rozgnieciony jałowiec, rozmaryn i…
Dziczyzna
Dziczyzna w jarzynach
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 50 dag. mięsa dzika 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 15 dag. pieczarek 1 cebula cząber sok z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia sól pieprz szczypta cukru Sposób wykonania: Mięso pokroić w paski, posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem…
Dziczyzna
Szaszłyk z dzika
by Bugs z Kalisza • • 2 komentarze
Składniki: 60 dag szynki z dzika bez kości 15 dag cebuli szklanka octu winnego 2 owoce ostrej papryki konserwowej 20 dag boczku wędzonego 2 dag mąki tłuszcz 1/2 szklanki śmietanki 4 łyżki whisky sól, pieprz i czosnek do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, pokrajać w niewielką kostkę, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i obłożyć obraną,…
Dziczyzna
Rolady z dzika (lub z wołowiny)
by Katarzyna Żołędziewską • • 0 Comments
Składniki: szynka z dzika ( dla nie lubiących dziczyzny może być młoda wołowina, ale radzę spróbować dziczyzny, palce lizać) papryka czerwona (może być konserwowa) ogórek kwaszony cebula boczek wędzony kawałek kiełbasy wędzonej „obsuszanej”(może być też zwykła „śląska”) tłuszcz do smażenia sól Produkty Kamis: musztarda sarepska(dla lubiących może być Francuska) pieprz kolorowy (może być czarny ale…