Składniki:
- 60 dag szynki z dzika bez kości
- 15 dag cebuli
- szklanka octu winnego
- 2 owoce ostrej papryki konserwowej
- 20 dag boczku wędzonego
- 2 dag mąki tłuszcz
- 1/2 szklanki śmietanki
- 4 łyżki whisky
- sól, pieprz i czosnek do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, pokrajać w niewielką kostkę, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i obłożyć obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, zalać octem połączonym ze zmieloną papryką i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć i nadziewać na szpadki razem z cienkimi plastrami boczku wielkości kawałków mięsa. Posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, wlać śmietanę i whisky, dusić kilka minut i doprawić.
2 comments for “Szaszłyk z dzika”