100 g masła sklarowanego 1,2-1,5 kg łopatki z dzika rozgrzać w brytfannie; opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżytować, pokroić na gulaszowe kawałki, dodać 60 g koncentratu pomidorowego podlać 250 ml (1/4 l) wywaru z dziczyzny 1 kg mięsistych pomidorów włożyć na krótko do wrzącej wody, nie dopuścić do gotowania, potem przelać zimną wodą, ściągnąć…
Tag: dzik
Dziczyzna
Kotlety z warchlaka marynowane w piwnej zalewie
by Michał Milak • • 0 Comments
Na piwną zalewę (marynatę) 250 ml (1/4 l) jasnego piwa wymieszać z 1 łyżką koncentratu pomidorowego oraz 125 ml (1/8 l) wody i dodać 1 liść laurowy 1 goździk wraz z rozgniecionymi 6 jagodami jałowca solą, pieprzem oczyścić 150 g marchwi oskrobać, umyć, pokroić w kostkę, obrać 2 cebule pokroić w kostkę, oczyścić 150 g…
Dziczyzna
Udziec warchlaka z mandarynkami i z domowymi kluseczkami
by Michał Milak • • 0 Comments
1 udziec warchlaka (około 1 kg) opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżyłować, przyprawić solą, pieprzem i silnie obsmażyć na 50 g masła sklarowanego w brytfannie, sos ze smażenia rozprowadzić 125 ml (1/8 l) wywaru z dziczyzny 100 g boczku pokroić w kostkę, dodać do udźca w brytfannie, piec udziec około 50 minut, w…
Dziczyzna
Mięso z dzika – w kilku slowach
by Milak Michał • • 1 Comment
Chyba nie ma takiego myśliwego, który nie byłby dumny, że udato mu się upolować to zwierzę należące do najniebezpieczniejszych okazów dzikiej fauny. Dzik to sprytny i bojowy przeciwnik, który zazwyczaj potrafi się dobrze bronić. Nie na darmo więc gorąco upragnionym trofeum myśliwskim są duże zakrzywione kły dzika (dolne – szable, długości około 21 cm, i…
Dziczyzna
Gulasz wykwintny
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg mięsa z dzika lub sarny,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 25 dag pieczarek,
- 3 łyżki sklarowanego masła,
- 4 średnie cebule,
- po 1 czubatej łyżce koncentratu pomidorowego i mąki,
- szklanka wytrawnego czerwonego wina,
- 1 liść laurowy,
- 2 goździki,
- 4 ziarnka jałowca,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki galaretki porzeczkowej,
- natka do przybrania.