Na piwną zalewę (marynatę)
250 ml (1/4 l) jasnego piwa
wymieszać z
1 łyżką koncentratu pomidorowego
oraz
125 ml (1/8 l) wody
i dodać
1 liść laurowy
1 goździk
wraz z rozgniecionymi
6 jagodami jałowca solą, pieprzem
oczyścić
150 g marchwi
oskrobać, umyć, pokroić w kostkę, obrać
2 cebule
pokroić w kostkę, oczyścić
150 g selera korzeniowego
oskrobać, umyć, pokroić w kostkę, rozdrobnione warzywa włożyć do marynaty
4 kotlety z warchlaka
opłukać pod bieżącą, zimną wodą, obsuszyć, włożyć do marynaty, pozostawić w niej na 1 1/2-2 godzin, z marynaty wyjąć kotlety, obsuszyć, przyprawić
solą, pieprzem
rozgrzać na patelni
50 g masła sklarowanego
obsmażyć na nim kotlety po 2 minuty z każdej strony, postawić w cieple – w piekarniku w temperaturze około 100°C.
Na owoce
400 g suszonych owoców
następnie zagotować z
1 laską cynamonu
oraz
125 ml (1/8 l) portwajnu
i potrzymać około 15 minut, by dobrze nasiąknęły smakiem, owoce przetrzeć przez sito, piwną marynatę przetrzeć przez sito do wywaru dodać
100 g zimnego masła
i wygotować do konsystencji zawiesistego sosu.
Na ziemniaczane naleśniki
600 g ziemniaków
umyć, zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, skropić miazgę ziemniaczaną
2 łyżkami soku z cytryny
roztrzepać
2 jajka
roztopić
50 g masła
i przyprawić
2 łyżkami majeranku
solą, pieprzem
wmieszać do roztrzepanych jajek, obrać
1 cebulę
pokroić w drobną kostkę, poddusić; starte ziemniaki połączyć z maślano-jajeczną masą i podduszoną cebulą na jednolitą masę � naleśnikowe ciasto; uformować z niego placuszki – jakby okrągłe przaśne placki; na patelni roztopić
100 g masła sklarowanego
smażyć placuszki z obu stron po 3 minuty.