1 udziec warchlaka (około 1 kg)
opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżyłować, przyprawić
i silnie obsmażyć na
w brytfannie, sos ze smażenia rozprowadzić
100 g boczku
pokroić w kostkę, dodać do udźca w brytfannie, piec udziec około 50 minut, w tym czasie namoczyć
w
i następnie razem z
mandarynkami z 2 puszek (bez soku) lub
podzielonymi na cząstki
włożyć do brytfanny z udźcem warchlaka i całość piec jeszcze przez około 10 minut, wytworzony sos ponownie doprawić do smaku, ew. zagęścić niewielką ilością skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie.
w środku mąki zrobić wgłębienie
roztrzepać ze
1 łyżeczką soli
świeżo zmielonym pieprzem
lub startą gałką muszkatołową
wlać do wgłębienia w mące, za pomocą mieszadeł ręcznego robota kuchennego energicznie wymieszać z mąką, najpierw zgarniając ją do środka wgłębienia, potem mieszać wszystko tak długo, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, zważać trzeba przy tym, by w cieście nie potworzyły się grudki, potem odstawić je pod przykryciem na około 20 minut, gotowe ciasto rozsmarować na drewnianej deseczce i ostrym nożem odcinać z niego wąskie paski zrzucając je bezpośrednio do
kluski są ugotowane w sam raz, kiedy wypłyną na powierzchnię wody, rozgrzać
i obtoczyć w nim kluski.
opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżyłować, przyprawić
solą, pieprzem
i silnie obsmażyć na
50 g masła sklarowanego
w brytfannie, sos ze smażenia rozprowadzić
125 ml (1/8 l) wywaru z dziczyzny
100 g boczku
pokroić w kostkę, dodać do udźca w brytfannie, piec udziec około 50 minut, w tym czasie namoczyć
40 g rodzynków
w
1 łyżce winiaku
i następnie razem z
250 ml (1/4 l) portwajnu
mandarynkami z 2 puszek (bez soku) lub
podzielonymi na cząstki
250 g świeżych mandarynek
włożyć do brytfanny z udźcem warchlaka i całość piec jeszcze przez około 10 minut, wytworzony sos ponownie doprawić do smaku, ew. zagęścić niewielką ilością skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie.
Na domowe kluseczki
500 g pszennej mąki
w środku mąki zrobić wgłębienie
5 jajek
roztrzepać ze
125 ml (1/8 l) wody
1 łyżeczką soli
świeżo zmielonym pieprzem
lub startą gałką muszkatołową
wlać do wgłębienia w mące, za pomocą mieszadeł ręcznego robota kuchennego energicznie wymieszać z mąką, najpierw zgarniając ją do środka wgłębienia, potem mieszać wszystko tak długo, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, zważać trzeba przy tym, by w cieście nie potworzyły się grudki, potem odstawić je pod przykryciem na około 20 minut, gotowe ciasto rozsmarować na drewnianej deseczce i ostrym nożem odcinać z niego wąskie paski zrzucając je bezpośrednio do
wrzącej wody
kluski są ugotowane w sam raz, kiedy wypłyną na powierzchnię wody, rozgrzać
50 g masła
i obtoczyć w nim kluski.