Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udziec warchlaka z mandarynkami i z domowymi kluseczkami

 

1 udziec warchlaka (około 1 kg)

opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżyłować, przyprawić

solą, pieprzem

i silnie obsmażyć na

50 g masła sklarowanego

w brytfannie, sos ze smażenia rozprowadzić

125 ml (1/8 l) wywaru z dziczyzny
100 g boczku

pokroić w kostkę, dodać do udźca w brytfannie, piec udziec około 50 minut, w tym czasie namoczyć

40 g rodzynków

w

1 łyżce winiaku

i następnie razem z

250 ml (1/4 l) portwajnu
mandarynkami z 2 puszek (bez soku) lub

podzielonymi na cząstki

250 g świeżych mandarynek

włożyć do brytfanny z udźcem warchlaka i całość piec jeszcze przez około 10 minut, wytworzony sos ponownie doprawić do smaku, ew. zagęścić niewielką ilością skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie.

Na domowe kluseczki

500 g pszennej mąki

w środku mąki zrobić wgłębienie

5 jajek

roztrzepać ze

125 ml (1/8 l) wody
1 łyżeczką soli
świeżo zmielonym pieprzem
lub startą gałką muszkatołową

wlać do wgłębienia w mące, za pomocą mieszadeł ręcznego robota kuchennego energicznie wymieszać z mąką, najpierw zgarniając ją do środka wgłębienia, potem mieszać wszystko tak długo, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, zważać trzeba przy tym, by w cieście nie potworzyły się grudki, potem odstawić je pod przykryciem na około 20 minut, gotowe ciasto rozsmarować na drewnianej deseczce i ostrym nożem odcinać z niego wąskie paski zrzucając je bezpośrednio do

wrzącej wody

kluski są ugotowane w sam raz, kiedy wypłyną na powierzchnię wody, rozgrzać

50 g masła

i obtoczyć w nim kluski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *