Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dziczyzna

Makaron papardelle po myśliwsku

Przepis na posiłek podczas polowania Składniki: 3 kg polędwicy wołowej (lub dziczyzny) ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki mąki 1 ½ łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu 1.5 kg obranej i pokrojonej cebuli 50 dkg grzybów 75 dkg oliwek bez pestek 75 dkg pokrojonej w kostkę papryki 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina ½ szklanki przecieru…

Bażant z aromatycznymi przyprawami

 

Składniki:

    • 1 bażant lub kura
    • 1/2 kg zielonej fasolki
    • 4 marchewki pokrajane w pręciki
    • 2 gałązki selera pokrajane na kawałki
    • 2 łyżki siekanej cebuli
    • 1/4 litra wytrawnego białego wina
    • 3 łyżki octu z jabłkowego moszczu
    • 5 dag masła
    • 1 łyżka oleju
    • 2 laurowe liście
    • 3 goździki
    • 2 łyżki tymianku
    • sól, pieprz świeżo mielony

Szaszłyk z dzika

Składniki: 60 dag szynki z dzika bez kości 15 dag cebuli szklanka octu winnego 2 owoce ostrej papryki konserwowej 20 dag boczku wędzonego 2 dag mąki tłuszcz 1/2 szklanki śmietanki 4 łyżki whisky sól, pieprz i czosnek do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, pokrajać w niewielką kostkę, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i obłożyć obraną,…

Rolady z dzika (lub z wołowiny)

Składniki: szynka z dzika ( dla nie lubiących dziczyzny może być młoda wołowina, ale radzę spróbować dziczyzny, palce lizać) papryka czerwona (może być konserwowa) ogórek kwaszony cebula boczek wędzony kawałek kiełbasy wędzonej „obsuszanej”(może być też zwykła „śląska”) tłuszcz do smażenia sól Produkty Kamis: musztarda sarepska(dla lubiących może być Francuska) pieprz kolorowy (może być czarny ale…