Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dziczyzna

Pasztet z zająca

Składniki:

 

  • przodek zająca z podrobami
  • 25 dag tłustej wieprzowiny (najlepiej podgardle wieprzowe)
  • 5 dag słoniny
  • pietruszka
  • marchew
  • cebula
  • kilka sztuk suszonych grzybków
  • bułka
  • 4 jaja
  • 25 dag wątróbki cielęcej
  • kieliszek koniaku
  • wędzona słoninka do wyłożenia formy
  • sól

Produkty Kamis:

  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czosnkowy
  • imbir

Zając w śmietanie

Składniki: • comber i zajęcze uda • maślanka • 5 suszonych jagód jałowca • pieprz • włoszczyzna • 1 suszony grzyb • 0,25 l śmietany • 10 dag masła • 1 dag mąki • sól Sposób przyrządzenia: Skruszałego zająca, po zdjęciu skóry i oczyszczeniu, marynować 2 dni w codziennie zmienianej maślance. Następnie usunąć ostrym nożem…

Szpikowany udziec jelenia

Składniki: • 1 kg udźca jelenia • 2 łyżki oleju • 5 dag wędzonego boczku • 10 dag słoniny • 2 cebule • marchewka • 1/4 selera • 2 szklanki bulionu wołowego • łyżka smalcu • listek laurowy • goździk • 3 jagody jałowca • łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • sok…

Potrawka z jelenia po niemiecku

Wziąć bruścik jeleni lub mięso od karku albo z łopatki, zapeklować na kilka dni z cebulą i korzeniami, a potem posolić, natrzeć tłuczonymi korzeniami jak: pieprzem, tymiankiem i jałowcem, posolić i dusić w radiu z cebulą i kawałkami cienko pokrajanej słoniny. Gdy się trochę obrumieni wlać kilka łyżek rosołu i szklankę czerwonego wina, dodać ze…

Ogólne uwagi o zwierzynie

Świeża zwierzyna jest niesmaczna i twarda, musi zawsze jakiś czas wisieć, żeby skruszała; dla prędszego skruszenia dobrze włożyć na kilka godzin do zimnej wody. Przy kupnie zwierzyny należy zwrócić uwagę, czy nie jest zanadto postrzelona, i czy nie czuć w miejscu strzału, gdyż tam najwięcej ulega zepsuciu. Zbyt świeża jest niesmaczna i bez prawdziwego smaku…