Wyżyłowawszy starannie zająca, porąbać go w kawałki, tak aby został w całości, mięso nie było naruszone tylko kości poprzetrącane, poczem go posolić i naszpikować świeżą słoniną. Zasmażyć masła w brytfannie, a gdy się zacznie rumienić, wlać kilka łyżek śmietany, włożyć zająca i piec, polewając go ciągle, bo na częstym polewaniu zależy dobre jego upieczenie. Jeżeli…
Tag: dziczyzna
Dziczyzna
Kwiczoły w galarecie
by JT • • 3 komentarze
Składniki: • 10 kwiczołów • sól • 15 dag słoniny • 2 kostki bulionowe • 2 dag żelatyny • białko Sposób przyrządzenia: Kwiczoły oczyszczone bez wyjmowania wnętrzności (tylko żółć się odrzuca, bo karmią się jałowcem i dlatego właśnie są wielkim przysmakiem), pozostawiając nóżki wyciągnięte wzdłuż, obłożyć młodą słoniną cienko pokrajaną, owinąć bawełną i upiec pod…
Dziczyzna
Kwiczoły, bekasy, jemiołuszki i jarząbki
by JT • • 0 Comments
Składniki: • 4 kwiczoły • 5 dag słoniny • 5 dag masła • 1 dag tartej bułki • 2 cytryny Sposób przyrządzenia: Ptaki te nie patroszą się. Muszą koniecznie wisieć parę dni z piórami, potem je oskubać, zostawić nóżki, główkę i skrzydełka, osolić, obłożyć plasterkami słoniny, włożyć na drewniany rożenek, przywiązać do żelaznego rożna i…
Dziczyzna
Kuropatwy pieczone w boczku
by JT • • 0 Comments
Składniki: • 3 kuropatwy • 3 duże plastry wędzonego boczku • 10 szalotek lub małych cebulek • 1/4 główki włoskiej kapusty • 4 łyżki masła • 2 jabłka • pęczek tymianku • łyżka soku z cytryny • 1/2 szklanki bulionu • 4 łyżki białego wina • sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Kuropatwy umyć, natrzeć solą…
Dziczyzna
Potrawka z gołębi
by JT • • 0 Comments
Składniki: • 4 gołębie • 6 dag masła • 3 cebule • 2 jabłka • 3 – 4 pieczarki • 1/2 cytryny • kieliszek madery • 2 dag mąki • śmietana Sposób przyrządzenia: Oczyszczone tłuste gołębie pokrajać na ćwiartki i udusić soczysto w maśle na wolnym ogniu. Wyjąć z masła, a w tym maśle usmażyć…